Kawa — to właśnie ona stawia nas na nogi, gdy musimy rano wstać do pracy, bądź szkoły. Jej wyrazisty smak i aromat sprawiają, że zaczynasz dzień z uśmiechem na twarzy. Ten artykuł powstał z myślą o prawdziwych miłośnikach kawy. Jeśli i Ty do nich należysz, koniecznie czytaj dalej.
Kawa z Hondurasu — co warto o niej wiedzieć?
Honduras jest jednym z większych eksporterów kawy. To właśnie tutaj na wysokości nawet 1500 – 2000 m n.p.m. możemy spotkać wiele upraw ziaren kawowca. Im wyżej — tym ich jakość jest lepsza. Wyjątkowo urodzajna ziemia sprawia, że uprawy te nie wymagają stosowania sztucznych nawozów. Dzięki temu masz pewność, że kawa, którą pijesz powstała z wysokogatunkowych ziaren. Kawę z Hondurasu najczęściej poddaje się obróbce na mokro. W celu oczyszczenia ziaren oraz wyciągnięcia z nich miąższu, wiśnie kawowca zostają przepuszczane przez system betonowych kanałów oraz młynów — jest to tzw. washed.
Kawę z Hondurasu charakteryzuje:
- niższa kwasowość niż ta, która występuje u kaw pochodzących z innych regionów;
- wyjątkowy aromat;
- balans pomiędzy wyrazistym a łagodnym smakiem;
- występowanie nut czekolady i orzechów.
Kawa Arabica z Hondurasu — dlaczego warto ją wybrać?
Najpopularniejszą kawą, która powstaje z ziaren kawowca na honduraskich uprawach, jest Arabica. Ziarna, z których później powstaje kawa Arabica z Hondurasu, pozyskiwane są z regionu La Campa. Jednak sam rejon to nie wszystko. Oczywiście ma duży wpływ na to, czy z ziaren powstanie pyszna kawa, aczkolwiek równie ważną kwestią jest sposób jej palenia. To tego potrzeba doświadczenia, talentu i wyczucia. Te trzy cechy sprawiają, że mała czarna smakuje jak nigdy dotąd.
Arabica pobudza, ale nie jest bardzo mocna, co sprawia, że praktycznie każdy ją uwielbia. Jej smak jest po prostu obłędny, bo kto oprze się czekoladowemu aromatowi połączonemu z nutami prażonych migdałów i orzecha? Ja na pewno nie 🙂 Kawa Arabica z Hondurasu proponowana przez palarnię Bearded Coffee to prawdziwy must have dla wszystkich wielbicieli małej czarnej.
No Responses Yet