57
50

Dwie odsłony opakowań próżniowych

Pakowanie próżniowe przedłuża świeżość jedzenia, sprawia, że zachowuje ono dłużej smak, aromat i prezentuje się świetnie. Na sukces procesu pakowania wpływa rodzaj użytych worków i folii. Dziś sprawdzamy, jakie rozwiązania cieszą się popularnością w zakładach przemysłowych i w warunkach domowych.

 

Uniwersalność worków do pakowania próżniowego

Na rynku znajdziemy wiele różnorodnych typów maszyn, pozwalających na próżniowe zapakowanie żywności. Do tej obszernej kategorii można zaliczyć np.

  1. pakowarki próżniowe jednokomorowe stołowe;
    Wariant charakteryzuje się dość kompaktowymi rozmiarami, toteż bez problemu można z niego korzystać w przestrzeniach o niewielkiej powierzchni. Takie małe maszyny dobrze wywiązują się z czynności pakowania. Z ich pomocą zapakujemy próżniowo np. nabiał, wędliny, mięso, różnorodne produkty płynne oraz suche.
  2. pakowarki próżniowe jednokomorowe podłogowe;
    Maszyna ma potężniejsze gabaryty niż wyżej opisana opcja. Wykorzystywana jest w zakładach, w których oczekuje się podwyższonej wydajności urządzenia.
  3. pakowarki próżniowe dwukomorowe.
    Pakowarka tego typu skutecznie zapakuje duże ładunki, również te o ostrych przedmiotach. Z tym rozwiązaniem możemy jednocześnie zatroszczyć się o duże i małe gabaryty, co znacznie usprawnia pracę zakładu.

 

Efekt końcowy zależy nie tylko od sprawności maszyny, ale też od tego, jakich worków i folii użyjemy. Do zastosowania przemysłowego przeważnie wybiera się worki próżniowe PA/PE. Można ich użyć w maszynach różnego rodzaju. Uniwersalność produktu wiąże się również z tym, że używać go można do pakowania niemal wszystkich artykułów spożywczych. Świetnie zabezpieczają zawartość, bo charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia.

 

Rozwiązanie do użytku domowego – podstawowe informacje o workach moletowanych

Produkty tego typu wybierane są nie tylko do indywidualnego użytku. Warto docenić je jednak za to, że nawet niewprawionym osobom pozwalają na szybkie i wygodne zapakowanie jedzenia. Do ich najważniejszych zalet należy zaliczyć wysoką wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne oraz odporność na zmiany temperatur. Oprócz tego użytkownicy i użytkowniczki worków moletowanych doceniają fakt, że dobrze chronią zawartość opakowania przed wysuszeniem oraz innymi czynnikami zewnętrznymi. Producenci worków również tutaj proponują spore zróżnicowanie, bo są one dostępne w wielu grubościach oraz w wielu rozmiarach. Chociaż świetnie sprawdzą się do użytku domowego, wybierane są również do pakowania większych produktów.

Wyżej wspomniane typy produktów to nie jedyne rozwiązania, wykorzystywane do pakowania próżniowego. Takie firmy jak np. Empra, obok worków próżniowych PA/PE i worków moletowanych, proponują również worki do sous-vide oraz inne folie i opakowania.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply